sâmbătă, 1 octombrie 2011

Disparem ca popor, dar tot locuim in chirie

Unii se dau de ceasul mortii ca populatia RM scade dramatic si ca am fi pe cale de disparitie. Chiar asa? Cum se face atunci ca jumatate din populatia asta foarte putin numeroasa nu are un loc de trai si unul de munca? Cam cati tre' sa moara ori sa plece din tsara, ca toti locuitorii RM sa aiba o locuinta proprie? Sau un loc de munca.

Mie imi pare ca situatia abia incepe sa se normalizeze in plan demografic. Pe un petec de pamant cum e RM locuiesc prea multi oameni pentru cantitatea de oxigen de aici. Mai intai, au fost adusi pe timpul URSS sute de mii de pensionari de alte etnii care achitau taxe in bugetul Rusiei, in ale carei regiuni extreme lucrau, ca la odihna binemeritata sa aiba dreptul sa se stabileasca cu traiul in "Moldova insorita". Apoi au fost implementate tot felul de politici de crestere a natalitatii, dar, oricat ar parea de straniu, teritoriul RM nu se marea, ci din contra, se restrangea. Cifra de 4 milioane de oameni pentru un teritoriu cu putin peste 30 mii km patrati este evident una mare. Ca doar nu suntem un oras ca New-York-ul, de la un capat la altul, de la Cahul pana la Briceni, ca sa locuim chiar asa de inghesuit.

Deci, sa va aud scancind ca scade natalitatea si disparem de pe fatsa pamantului doar atunci cand fiecare cetatean va avea un acoperis deasupra capului si un loc de munca. Ca nu e cazul acum sa intonam imnuri funebre, e la mintea gainii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu