vineri, 3 mai 2013

Instituţia psihiatrică din Rusia îşi arată colţii

artist După ce şi-a cusut gura şi a ţinut greva foamei în semn de protest faţă de încarcerarea membrelor trupei Pussy Riot, Piotr Pavlenski s-a înfăşurat, gol, într-un vălătuc de sârmă ghimpată. În comunicatul de presă, artistul spune următoarele: "...Legea cu privire la agenţii străini, legile privind extremismul şi "propaganda" homosexualităţii, persecutarea particpanţilor la protestul din 6 mai, represiunile împotriva scriitorilor artiştilor, abuzururile poliţieneşti - toate acestea ne demonstrează că statul încearcă să-i transforme pe oameni într-o turmă bine păzită şi lipsită de libertate, care are dreptul doar de a munci, consuma şi se reproduce". artist1Comunicatul pare să fie scris de un intelectual, nicidecum de un psihopat care să fie izolat de societate pe motiv că boala sa ar prezenta pericol pentru cei din jur. Totuşi, să nu uităm că instituţia psihiatrică în unele state postsovietice, incusiv ori mai ales Rusia, este una opresivă, pusă în serviciul statului dictatorial în vederea strivirii tuturor celor care îndrăznesc să se opună Puterii. Exact acelaşi lucru s-a întâmplat în cazul Piotr Pavlenski, care nu pare să fie în toate minţile dacă insistă să se împotrivească lui Putin, nu-i aşa? Momentan, artistul a fost internat în ospiciul de la Pokrovsk.

UPDATE. 11 noiembrie 2013. Mai nou, de ziua miliției ruse, în cadrul unei noi acțiuni, Pavlenski și-a bătut în cuie scrotul de caldarâm, pe Piața Roșie, în semn de protest față de apatia și indiferența politică a societății ruse.

UPDATE. 9 noiembrie 2015. Piot Pavlenski aprinde ușa FSB, în cadrul unei noi performance, ca semn de protest împotriva terorii exercitate de această instituție represivă, față de represaliile operate împotriva cetățenilor ce îndrăznesc să-și exprime liber poziția împotriva regimului putinist. fsb

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu