miercuri, 3 august 2011

Occidentul și dublele standarde în materie de eroism

Acum o săptămână îmi exprimam dezamăgirea că presa de limbă română și rusă n-au scris nimic despre fapta eroică a unui cuplu de lesbiene, care au scos cu barca din apă 40 de persoane, salvându-le de la moarte sigură. Dar apoi am înțeles că, de fapt, nici presa occidentală n-a fost mai darnică în privința reflectării evenimentului. Doar siturile gay au scris despre ele, restul au luat apă în gură.

Să fim serioși totuși. Salvarea a 40 de persoane e o faptă extraordinară, eroică în sensul deplin al cuvântului. De regulă, știu că faptele eroilor nu sunt ascunse sub preș, ci sunt pe larg mediatizate, propuse drept model pentru toată lumea. Eroii sunt decorați, aplaudați, felicitați și tot cortegiul. Asta se întâmplă în mod obișnuit, în toată lumea! Mai ales în circumstanțe din astea agravante, când un terorist a făcut să curgă atâta sânge.

Se pare, totuși, că Europa e mult mai pudică decât ne imaginăm noi. Ei au înțeles de la bun început că nu vor putea ascunde faptul că cele două femei formează un cuplu, de aceea au ales să tacă. Ca nu cumva să ”promoveze” homosexualitatea, să ofere o imagine eroică unor minoritari sexuali în locul celei de tolerați.

Imaginați-vă ce telenovele idilice s-ar fi țesut în jurul unui cuplu hetero, care ar fi salvat 40 de persoane din ghiarele teroristului sângeros și s-ar fi sărutat concomitent sub razele Lunii (sau poate ale Soarelui)...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu