sâmbătă, 20 august 2011

Antistereotipuri-clișeu, ca la mama acasă

Pe Facebook circulă un mesaj, extrem de popular, ce se pretinde unul împotriva discriminării, dar care este în realitate el însuși discriminator. Să vedem mai întâi cum e formulat, ca mai apoi să-l putem lua la puricat: ”O fată ţine în brate pe fiul său în vîrstă de 1 an. Lumea zice că e o curvă, dar ei nu ştiu că a fost violată cînd avea 13 ani. Lumea îi zice unui individ că e gras, dar nimeni nu ştie că acel tip suferă de o boală gravă care îi cauzează excesul de greutate! Lumea zice că un bătrîn e urît, însă nimeni nu ştie că a suferit o vătămare la faţă cînd lupta în război pentru propria ţară! Redistribuie dacă eşti împotriva agresiunii (hărţuirii) şi a stereotipurilor!”

Nu știu cum receptați voi mesajului ”antidiscriminare, antistereotip”, dar eu văd cel puțin 3 categorii umane discriminate în el. Mai întâi sunt blamate curvele. Cine sunt curvele, de fapt? Nu cumva femeile care fac sex în cadrul căsătoriei cu mai mulți bărbăți (preacurve) sau în afara ei (curve)? Hmmmm, aici matincă și-a vârât coada Mikiduță, adică bisericile și cu popii lor. Definiția femeii-curve este una moralizatoare și de sorginte exclusiv religioasă. Numai habotnicii urăsc sexul și le diprețuiesc pe cele ce-l practică (curvarii sunt, dimpotrivă, respectați și admirați de vulg, și tolerați de poki).

Apoi, obezii sunt blamați. Nu că ei înșiși n-ar fi discriminatori la rândul lor, dar e destul de nostim să pretinzi că ești antistereotip și să-i accepți ori să le găsești o justificare grașilor doar cu condiția ca obezitatea lor să fie cauzată de o boală.

În cele din urmă, mesajul antistereotip mai agresează niște oameni, și anume pe bătrânii urâți. Însă și aceștia pot acceptați, dar cu condiția ca urâțenia lor să nu fie una naturală, ci cauzată de niște fapte mărețe, eroice, morale și pentru binele comun, cum ar fi, de exemplu, mutilarea într-un război pentru apărarea patriei frumoase. Deci, scuza bătrânilor urâți ar fi că au luptat și au medalii, spre deosebire de bătrânii frumoși care cel mai degrabă au stat ascunși în tufari în timpul luptelor, conservându-și frumusețea.

P.S. Ar mai fi și adolescentele care țin copii în brațe, și care trezesc automat disprețul, deși poate că picii respectivi nu sunt neapărat copiii lor, ci poate un nepot, un copil al unei prietene deja căsătorite sau un copil drăguț care le-a trezit instinctul matern, simțind necesitatea să-l țină un pic în brațe, să-l mângâie...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu