vineri, 29 iulie 2011

Sunt jenante titlurile cu eroi homosexuali, nu-i așa?

Presa de limbă română și rusă este foarte reticentă în a oferi publicului larg informații pozitive despre homosexuali și lesbiene, în special despre cuplurile gay. Aceștia apar, de regulă, în cel mai fericit caz, într-o lumină satirică, relatările despre ei fiind scrise pe un ton condescendent, de superioritate, printre rânduri întrezărindu-se zâmbete batjocoritoare și complice. Asta când agresiunea nu e una maximă, homofobii cerând inclusiv linșarea lor.

Despre teroristul Breivik s-a scris multe, în schimb n-am auzit niciun cuvânt despre un cuplu de lesbiene care au salvat de la moarte 40 de persoane. Nu au reușit să salveze mai multe pentru că gloanțele teroristului au găurit luntrea lor mică. Guvernul Norvegiei și-a exprimat recunoștința public față de fapta lui Hege Dalen și Toril Hansen, care formează un cuplu, după ce Norvegia a legalizat căsătoriile gay în 2009.

Am așteptat în zadar ca măcar anonimul cititor de presă norvegiană să ne spună ceva la temă, dar el a luat apă în gură. Asta e, anonime, un individ cu ideologie de extrema dreaptă, fundamentalist religios a ucis aproape o sută de oameni, în timp ce un cuplu de lesbiene au salvat 40. Spune-ne și nouă acum cine e bun și cine e rău, care ideologie are dreptul la existență? Și să nu ne mai aburești cu tâmpenii gen: Breivik a fost membru al Partidului Progresului, deci era pro-gay. Printre altele, acesta este numele unei formațiuni de extrema dreaptă. Așa le-a plăcut lor să se autoîntituleze. Dacă China și Coreea de Nord se cred democratice, de ce niște extremiști de dreapta din Norvegia nu s-ar considera progresiști?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu