duminică, 3 iulie 2011

Din jargonul gospodinelor basarabene

Si te-ai dus dulce minune/ Si-a murit iubirea noastra!

Versurile de mai sus ar trezi, în mod cert, zâmbetul gospodinelor din satele basarabene. Cuvântul ”minune”, cu ”m” pronunțat ca ”n” nazalizat, sau ca ”ñ” din spaniolă, ar însemna cu totul altceva. Ñinunea e o ființă care nu are nimic în comun cu vedenia lui Eminescu. Ar fi chiar opusul ei. În limba română din Basarabia, ñinunea e o apariție urâtă, dizgrațioasă, pocită, ridicolă etc. E un apelativ ofensator, apropiat de sensul unei injurii, folosit în special de femei și copii, mai ales în mediul rural, atunci când sunt supărați pe cineva.

La fel, și cuvântul ”fapt” ar însemna altceva decât spune dex-ul limbii române. Nu desemnează nici pe departe o întâmplare reală. Și în acest caz, gospodinele basarabene (nu discriminez, dar ele folosesc noțiunea cu sens diferit decât cel atribuit oficial de Academie) își ”înjură” odraslele tacticos, cu un eufemism, evitând să numească ființa tabu pe numele ei real, ca să nu-și facă apariția cu adevărat și să dăuneze copilului neascultător. ”Faptule (ori Lucru Rău)”, adică drac, satană etc.

Samcă e o noțiune mai generoasă, în sensul că include mai multe categorii de vârstă, și e folosită indiferent de genul și vârsta persoanei căreia i se atribuie calificativul: bărbat/femeie, băiețel/fetițâ. Evident, femelele nu au nimic în comun cu entitatea ”samcă”, care e un cuvânt de ocară cu care sunt numiți cei ce le scot din sărite pe gospodinele basarabene.

Faraonul, în accepțiunea gospodinelor basarabence, nu este nici pe departe un rege al Egiptul Antic ori o funcție onorifică în cadrul unei șatre de romi. E din nou vorba de aceleași odrasle neascultătoare, care trebuie să-și primească periodic porția de muștruluială, însoțită sau nu de scatoalce.

Ar mai fi și alte cuvinte savuroase pe care nu le voi include în textul de față. Eventual, ați putea să le adăugați voi la comentarii. În continuare, vă invit să vă delectați cu o piesă de cult, în care este invocat un faraon misterios, dacă tot s-a bârfit astăzi pe seama lor.

http://www.filemp3.net/57179/ESTI-IUBIREA-MEA-FARAONULE---TE-UBESC/

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu