joi, 2 iunie 2011

Transnistria - o piatră de moară la gâtul RM

Nu pot înțelege nicidecum de ce Chișinăul nu renunță la regiunea secesionistă pe care nu are nicio șansă s-o controleze cândva. Dimpotrivă, ei vor fi cei cu controlul. Sunt mulți patrioți pe aici care se bat cu pumnul în piept cu dragostea lor față de patrie. Dar când e vorba de o mobilizare, să pună mâna pe armă, se împrăștie ca iepurii. Cum s-a întâmplat în anii 90, când PMAN era plină de lume și se scanda ”La arme moldoveni!” (exact de ce aveau nevoie ideologii de la Kremlin ca să-și creeze o nouă republicuță separatistă). Doar că atunci când au fost aduse arme, nu prea aveau cui să le împartă pentru că populația din piață se rărise dramatic.

Mă întreb și acum dacă cei ce țin cu dinții de Transnistria sunt pregătiți moral și fizic să lupte cu arma împotriva Rusiei, într-un conflict deschis. Au curajul să fie kamikaze? Că pentru strigat lozinci patriotice nu trebuie multă minte și vitejie. Poate ar fi cazul să nu mai vedem abstract situația, ci să ne imaginăm de fiecare dată, atunci când emitem discursuri războinice de apărare a Patriei (care, cea creată de Stalin?), că suntem personal în pielea soldaților jerpeliți, trimiși să lupte cu automatul împotriva tancurilor și rachetelor rusești.

Personal, aș renunța cu mare plăcere la teritoriul ăsta. Așa s-ar deschide mai multe oportunități de aderare cel puțin la UE, dacă nu de reunificare cu România. E un teritoriu rusificat, pierdut de facto. Mi-e suficient să văd ce se întâmplă cu Tudor Pânzaru, care primește o îndemnizație de tocmai 9 lei (spre deosebire de veteranii sovietici ghiftuiți, care s-au instalat în locul nemților după ce au ”eliberat” Basarabia), sau cu alți veterani schilodiți, în cărucioare, la fel uitați de toată lumea, ca să nu mai idealizez războiul.

Transnistria e o piatră de moară legată de gâtul RM care nu va reuși niciodată să se democratizeze, având în componență teritoriul de peste Nistru. Mai mult ca sigur, Merkel negociază cu Putin un acord de federalizare a RM doar de dragul gazelor ieftine. Că doar n-or fi nemții fraieri să sacrifice ceva de dragul moldovenilor. A dovedit-o anterior cu prisosință și cancelarul precedent al Germaniei, vândut rușilor din cap până în picioare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu