miercuri, 15 iunie 2011

Reforme în pas cadențat

Reformele implementate de actuala guvernare în vederea europenizării RM sunt de-a dreptul grotești. Nu zic că nu ar trebui schimbată toată simbolistica, vestimentația, gestica care amintește de fostul imperiu sovietic. Dimpotrivă. Numai că zelul reformator se oprește aici.

Să luăm, de exemplu, noua reformă din aramata națională, care prevede renunțarea la vechiul pas de defilare în această instituție de forță a statului. Da, e minunat că soldații se vor mișca ca roboții din Europa, nu ca dresații din armata ruso-sovietică. Dar aș fi fost incomparabil mai bucuros ori fericit dacă s-ar fi implementat reforme care să dezrădăcineze practicile degradante și dezumanizante din armata sovietică, care îi transformă pe niște tineri normali și sănătoși fie în infractori, fie în schilozi. ”Dedovshcina” sovietică, asta trebuie eradicată în primul rând din armata națională, robia instituționalizată a ostașilor obligați să muncească în calitate de forță de muncă ieftină pe domeniile demnitarilor sau a parvenițior îmbogățiți. Iar reformele formale, de suprafață, care nu afectează deloc sistemul corupt și putrezit, ar putea să mai aștepte.

O ”reformă” similară a fost implementată și în justiție. Avocații au fost siliți să poarte robe specifice. Acum să înțelegem că justiția aborigenă s-a europenizat? Doar pentru că funcționarii din sălile de judecată au început să semene cu populația unui castel medieval? Mă întreb de ce nu i-a obligat să poarte și peruci? Poate ar fi inluențat în bine calitatea justiției și ar fi dezrădăcinat corupția generalizată din sistem. Să recunoaștem, judecătorii și avocații care au un aspect solemn, nu pot comite fărădelegi, nu pot fi mituiți sau, în general, pasibili de corupție.

Eu cred că următoarea castă profesională care urmează să fie supusă reformelor și, implicit, europenizării este cea a profesorilor. O uniformă pentru cadrele didactice ar salva școala indigenă de toate viciile și tarele specifice. Și, de ce nu, ar fi binevenit și un pas cadențat, ca bonus.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu