duminică, 19 iunie 2011

Eroica armată rusă

Eroizarea lui Budanov în Rusia, de către regimul lui Putin, ne poate ajuta să înțelegem cum rușii au reușit cu propaganda lor să glorifice o armată care a comis crime oribile în marșul ei spre Berlin. Să nu uităm totuși că încă multe mii, dacă nu chiar zeci de mii de veterani sovietici, beneficiază în continuare de pensii și prime grase în multe state post-sovietice pentru că ar fi eliberat lumea de fașâsm. Rămâne de văzut cine sunt, totuși, naziștii.

Proaspătul erou Budanov, care a răpit, torturat, violat și ucis o minoră din Cecenia, a fost condamnat la 10 ani de pușcărie. A stat după gratii doar 5 ani. Totuși, răsplata l-a ajuns și pe el într-un final. A fost împușcat în plină stradă, la Moscova. Sper că rudele Elsei Kungayeva s-au simțit măcar un pic răzbunate, indiferent cine l-a lichidat pe criminalul notoriu, tranformat peste noapte în erou (a avut parte, totuși, de onoruri militare la funeralii).

Cel mai degrabă, numele pătat de sânge al lui Budanov va fi purtat în curând de vreo stradă, școală sau biserică de la Moscova, pentru că rușii au pasiunea sublimării și înveșnicirii numelor unor personaje dubioase, perpetuând tradiția legitimării criminalilor și a crimelor lor sângeroase întru slava Rusiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu