miercuri, 8 iunie 2011

Regulamente aberante și consumatori hăituiți

În Moldova Sovietică totul e cu fundul în sus. Inclusiv companiile occidentale care vin să facă afaceri aici și se adaptează perfect la mediul rackeților locali. De exemplu, îmi pare absolut aberantă modalitatea de verificare a clienților, pe care au instituit-o cei de la Union Fenosa, care au cerut consumatorilor de energie electrică să-și scoată contoarele pe coridor, în afara locuinței. Evident că nimeni nu poate sta de strajă lângă contoare 24 de ore din 24. Oricine poate umbla la sigiliu și deteriora ceva. Inclusiv, prestatorul de servicii o poate face. Dar clientul e considerat responsabil pentru tot ce se întâmplă cu aparatul scos din casă, din spațiul privat și care e la discreția oricui. Potențial, la discreția întregului oraș. Sau chiar a întregii țări și a turiștilor care o traversează.

În ultimul timp, s-au înmulțit cazurile de plângere a clienților deserviți de Union Fenosa, care declară că angajații companiei în cauză îi amendează cu sume foarte mari de bani pentru niște presupuse sustrageri de curent electric pe care ei le neagă categoric. Pătimiții declară că procesele verbale se fac cu încălcarea tuturor normelor posibile. Adică se constată doar infracțiunea, de regulă sigiliul deteriorat, dar contorul nu se sigilează într-o pungă pentru o expertiză autentică și credibilă. Și, mă mai întreb o dată, cum pot fi învinuiți niște oameni de deteriorarea unui obiect, pe care putea să o comită oricine (în cazul în care a avut loc cu adevărat)? De ce Union Fenosa nu a angajat și câte un paznic pentru fiecare contor în parte ori să le amplaseze în așa fel, încât doar angajații ei să aibă acces la ele. Dacă tot le-au scos din casele oamenilor, să fie buni și să-și asume răspunderea pentru ele.

Eu cred că angajații CCCEC ar trebui să nu mai defileze cu cagulele lor pe la sediile ONG-urilor ori prin casele gospodarilor, pe la 12 de noapte. Mai bine ar încerca să strălucească, să-și manifeste capacitățile profesionale în depistarea adevăraților vinovați în cazuri similare cu cel descris mai sus. Poate atunci ne-ar convinge că sunt cu adevărați utili pentru societate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu