marți, 14 iunie 2011

De ce să elucidăm o crimă, când o putem îngropa?

”vinovatul va fi găsit, pentru că nu există altă cale” (Marian Lupu)

Asta ar fi concluzia la care ajunge președintele interimar al RM, referindu-se la asasinatul lui Igor Țurcan. Vedeți cât de simplu e totul? Logica lui Lupu nu adimte ideea că un criminal ar putea scăpa de rigorile justiției și de hărțuirea organelor de forță care nu se liniștesc până nu aduc adevăratul vinovat în sala de judecată, așa cum se întâmplă în romanele și filmele cu happy end. Evident, Binele va învinge Răul, și Dreptatea se va întrona pe pământ călcând în picioare Crima, Minciuna și toate derivatele lor.

”Vinovatul va fi găsit, pentru că nu există altă cale”? Haha, cât de optimistic e Lupu. Înțeleg că funcția îl impune să rostească sobru enunțuri din astea absurde. Dar oamenii și-au pierdut demult încrederea în Stat și instituțiile lui, pe care nu-l mai receptează demult ca pe un garant al legalității, ordinii și al protecției cetățeanului.

Cel mai degrabă, va fi exact invers. Adică vinovatul NU va fi găsit pentru că există o mulțime de alte căi de mușamalizare a crimei. Chiar și cel mai neinformat cetățean poate anticipa cum se va derula comedia de proces. Se va tergiversa câțiva ani buni, iar presa îi va plictisi pe toți cu reportajele ei inepte pe marginea cazului, care se vor rări în timp, după cum e și normal, ca peste câțiva ani îngroparea lui să fie un gest de bun-simț. Așa cum s-a întâmplat cu alte dosare de acest gen sau cu crimele evidente din 7 aprilie 2009.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu