vineri, 27 ianuarie 2012

Dictatura nu are doar culoare comunistă

Rmoldovenii îşi imaginează foarte simplist chipul şi formele în care se manifestă dictatura. Momentan, ei o asociază exclusiv cu Voronin şi gaşca, eventual şi cu satelitul lor tradiţional, Roşca. Numai că dictatorii cu discursul lor democratic de faţadă, care supravieţuiesc exclusiv din granturi occidentale, niciodată nu se vor apropia de turmă şi vor declara: "Noi suntem dictatori, ne place dictatura şi de astăzi înainte vom trăi în dictatură. Pentru că aşa vrea muşchiul nostru!". Nu, nici pe departe nu e aşa.

Primele semne ale dictaturii sunt interdicţiile ilegale. La început izolat, apoi, dacă văd că funcţionează, sunt generalizate. De multe ori, interdicţiile sunt fondate pe decizii ilegale, de genul celei pe care intenţionează să o emită funcţionarul municipal Pascaru, care interzice protestul în faţa unei instituţii publice. Dar de cele mai multe ori, dictatorii nici măcar nu au nevoie de fundamente legale pentru a interzice ceva. Le este suficient că au puterea în mâini. Poliţiştii cu priviri de bovine, ferm convinşi că epoleţii lor sunt scuză pentru orice abuz, vor executa automat şi instantaneu ordinele ilegale ale şefului. Faptul că, ulterior, statul plăteşte milioane de euro despăgubiri morale victimelor dictaturii nu le pune probleme dictatorilor cu blană democratică, pentru că ei nu răspund în niciun fel de dosarele pierdute de RM la CEDO. În schimb îşi ating scopul, reuşind să bage frica în cetăţeni, care se tem să mai iasă în stradă, să protesteze.

Momentan, AIE păşeşte ferm pe urmele comuniştilor. Dacă am frunzări filmoteca de pe curaj.tv, am putea să stabilim la ce stadiu se află procesul, ori l-am putea echivala raportându-l la guvernarea comunistă, amintindu-ne cam în al câtulea an de aflare la putere au început comuniştii să interzică manifestaţiile stradale ori să le limiteze. Respectiv, am putea calcula cam cât timp le va lua componentelor AIE să instaureze dictatura de tip voronian, în ultimul ei stadiu, de prin anii 2007-2009.

Acum am devenit un părtaş convins al ideii de alegeri anticipate, după ce am remarcat în repetate rânduri comportamentul poliţiei voroniene nereformate. Guvernarea actuală a dat de gustul puterii şi se teme că ar putea-o pierde dacă nu instaurează dictatura. De aceea cred că e timpul să-i trimitem în opoziţie, alături de comunişti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu