joi, 2 februarie 2012

De ce avertismentele ilegale sunt literă de lege pentru poliţişti?

Dacă vă imaginaţi până acum, ca nişte naivi, că angajaţii MAI îşi legitimează interdicţiile pe prevederi legale, incluse în legislaţie, atunci sunteţi nişte nătăfleţi desăvârşiţi. Oamenii cu epoleţi interzic în baza unor refexe, a unor ordine arbitrare şi ilegale, a unor presimţiri mistice ori chiar a unor ...farse.

Problema e că angajaţii MAI se informează în privinţa drepturilor şi obligaţiilor, a interdicţiilor pe care le aplică, nu din coduri specifice ori norme legale, ci lecturând ...anunţurile de pe pereţi, uşi ori geamuri.

Am decis să verific în practică ipoteza, şi iată ce a ieşit. Îmi pare rău că reporterul curaj.tv a avut de pătimit pentru că cineva a afişat o hârţoagă cu interdicţii pe pereţi, că i s-a interzis să filmeze, dar experimentul cred că merita anumite sacrificii. Poliţistul a reacţionat exact conform prezumţiilor iniţiale, bazându-şi interdicţiile pe stipulările invocate în afişul "glumeţ", lipit pe pereţi de un om de pe stradă ori de nişte judecători iresponsabili, care interpretează abuziv prevederile legii, la bunul lor plac.

Vedeţi mai jos ce-a păţit un reporter curaj.tv, asaltat de un poliţist ghiduş şi total inconştient, a cărui activitate pare să fie determinată de raporturile de forţă din instituţia pe care o păzeşte, de mofturile şefilor, de orice cu excepţia normelor legale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu