vineri, 4 noiembrie 2011

Chirtoacă cel dur despre supuşenia cetăţenilor

Agresarea sălbatică a unui poliţist rutier de către un jmeker cu o maşină luxoasă l-a făcut pe Chirtoacă să ne ţină o prelegere despre democraţie, reguli asumate, supunere etc. care se opun în bloc haosului şi anarhiei. O spunea cu atâta patos, încât s-a emoţionat şi era să izbucnească el însuşi în plâns, de propriul discurs care l-a mişcat nespus de mult.

Întâmplarea a fost, într-adevăr, oribilă. Dar acolo poliţistul a fost "vinovat" că nu a fost suficient de puternic, că nu poseda procedee de luptă care să-i permită să imobilizeze infractorul. Ar fi putut, cel puţin, să-şi alerteze colegii, să-i vină în ajutor, dacă presupunea cel puţin că are în faţă un potenţial criminal periculos. Faptul că nu a intuit consecinţele, tot nu e în favoarea lui.

Totuşi, nu poliţistul m-a făcut să-mi pun anumite întrebări, ci primarul Chirtoacă, care pretinde că poliţiştii ar trebui să acţioneze dur, să aplice forţa în cazul în care cetăţenii nu se SUPUN ordinelor lor. Se ştie cât de instruiţi sunt angajaţii poliţiei naţionale, că ei acţionează orbeşte la ordinul superiorilor fără să-şi pună problema legalităţii acţiunilor lor. Îmi imaginez ce s-ar întâmpla dacă poliţiştii îi vor urma îndemnul şi vor începe să-i dărâme la pământ pe cetăţenii ce ies în stradă să protesteze şi care nu acceptă, pe bună dreptate, să se conformeze ordinelor poliţiştilor, mai ales în civil, care le cer să execute tot felul de aberaţii născute ad-hoc în capurile lor.

În cazul poliţistului agresat, nu s-a pus nici pe departe problema interpretării, a modului în care urma să acţioneze angajatul MAI. Infracţiunea era pe faţă, şi el nu trebuia decât să aplice forţa. Nu a făcut-o cel mai degrabă nu pentru că se îndoia de justeţea acţiunilor lui, ci pentru că nu avea o pregătire fizică corespunzătoare. Totuşi, nimeni nu-l împiedicase să alerteze un echipaj de poliţie care să reţină infractorul şi să-i aplice tratamentul corespunzător.

Totuşi, cred că Chirtoacă ar trebui să fie un pic mai puţin populist şi să-şi amintească în ce ţară trăieşte, ce filme circulă pe Internet cu poliţişti rutieri şpăgari. Cum se va proceda în aceste cazuri? Le dăm şi lor undă verde? Să pună cătuşe şoferilor nesupuşi, adică care refuză să plătească mită? Căp la noi, se întâmplă foarte des ca cetăţenii "nesupuşi" să fie confundaţi cu criminalii de drept comun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu