marți, 12 aprilie 2011

Pe când o stradă cu numele lui Belka și Strelka la Chișinău?

Voi reveni din nou la problema denumirii străzilor. Presupun că, peste tot în lume, o personalitate ”conferă” numele său unei străzi doar dacă comunitatea locală, prin intermediul aleșilor ei, au ajuns la concluzia că respectivul sau respectiva are merite deosebite vizavi de localitatea recunoscătoare sau de națiunea titulară și, în semn de profund respect, ei îi eternizează numele, atribuindu-l unei străzi, ca faptele lui să rămână în amintirea generațiilor ce vor urma.

Cum credeți, o naține care se repectă va considera că e suficientă simpla vizită sau apariție pe plai a unei vedete, fără niciun alt merit în plus, ca să-i confere unei străzi numele star-ului? Personal, mă îndoiesc. În schimb, la Moldova, practica asta e foarte răspândită. A trecut Gagarin o dată în vizită pe aici, și gata. Merită nume de stradă, și nu la o margine de oraș, pe o stradă periferică, ci drept în centru. Iar mai nou, un deputat comunist propunea să-i fie înălțat și un monument.

Mă întreb ce merite o fi având Gagarin pentru RM? Că a zburat primul în cosmos? Serios? Și noi ce avem din asta? Să nu uităm că Belka și cu Strelka s-au plimbat pe acolo înaintea lui. De ce nu le-am ridica și lor un monument? Am uita, scuze. Ele n-au vizitat Moldova, ca și Gagarin.

- Da’ Belinski, da’ Turghenev, da’...?
- Ei, lasă și tu acum. Ți-ai găsit temă de discuție...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu