duminică, 17 aprilie 2011

Agramați sau rău-intenționați?

Sunt curios, verifică cineva activitatea prodigioasă a polițiștilor din mediul rural (și nu numai)? Cam câte încălcări trebuie să comită aceștia, ca cineva din structurile superioare abilitate să se autosesizeze și să reglementeze într-un fel activitatea lor arbitrară, incompetentă și contrară spiritului legii? Cam câte rapoarte și procese-verbale supte din deget poate întocmi un polițist, reușind în același timp să-și păstreze job-ul? Din câte se pare, un angajat MAI are dreptul să greșească la nesfârșit. Îmi amintesc că, pe timpul guvernării comuniste, membrii unor ONG-uri au fost reținuți ilegal de nenumărate ori de poliție, și RM a avut de plătiti despăgubiri ca urmare a deciziilor CEDO și va mai plăti încă mulți ani de acum înainte.

Dar să admitem că atunci ei primeau ordine de la șefii lor să împiedice organizarea unor acțiuni de protest. Acum cine îi obligă să aplice amenzi pentru niște delicte imaginare? De ce profită de agramația juridică a oamenilor necăjiți ca să-i preseze psihic și să le aplice pedepse pecuniare pentru că li s-a năzărit lor că așa e bine și legal, ori doar pentru că așa găsesc ei de cuviință?

Presupun că dacă organele de judecată au anulat ca nefondate amenzile prescrise pe polițiști, respectivii ar trebui avertizați ori chiar penalizați pentru decizii incorecte. Ori obligați să urmeze niște cursuri de likbez juridic, dacă pornim de la premiza că abuzează de funcția lor din cauza ignoranței, și nu pentru că ar fi rău-intenționați.

http://curaj.tv/reportaj/ion-madan-truseni/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu