miercuri, 7 noiembrie 2012

Justiţie periculoasă şi imprevizibilă

Multe dosare investigate în judecătoriile rmoldoveneşti îmi produc un sentiment acut de insecuritate. Se creează impresia că libertatea noastră este atât de fragilă, atât de supusă arbitrariului şi subiectivităţii judecătorilor, procurorilor ori poliţiştilor aborigeni, încât oricând te poţi trezi, practic fără nicio vină, după gratii sau cu nişte dosare stufoase, cu procese interminabile care pot dura jumătate de viaţă.

Un exemplu în acest sens pare să fie şi cazul femeii din filmuleţul de mai jos, târâtă prin puşcării şi procese de judecată pentru că ar fi furat un pulover de 3 mii de lei (aş fi curios să văd articolul de vestimentaţie, poate e de-al lui Michael Jakson şi a fost procurat la vreo licitaţie...). Totuşi, e vorba de un amant, nu de cineva străin acuzatei. Respectiv, putem considera că bunurile celor doi sunt practic comune. Nu este de neglijat nici varianta răzbunării etc. Să torturezi o femeie ce întreţine 5 copii, târând-o prin instanţe ani la rândul pentru un presupus pulover furat de la concubinul ei, îmi pare ceva absurd, sinistru, oribil... şi lista de epitete ar putea fi continuată. Apropo, victima riscă 4 ani de puşcărie. Atât cere procuroarea.

Din păcate, schimbările în domeniu sunt formale, pe hârtie, utile pentru guvernanţii ce se afişează în Europa drept reformatori. Însă dacă cetăţenii ar fi conştienţi de pericolul ce planează asupra lor din cauza unei justiţii scăpate din frâu, probabil ar cere mai vehement de la guvernare o reformă urgentă şi reală a acestei instituţii. Deocamdată nu e cazul. Deocamdată fiecare crede că este în afara oricărui pericol şi că ceilalţi pot fi victime ale organelor de forţă şi justiţiei dezabuzate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu