joi, 9 august 2012

Artişti anticomunişti cu mentalitate sovietică

Cum credeţi, de ce Eminescu nu se frăsuia în publicistica sa că statul nu-l susţine, deşi el scrie poezii geniale,  fiind un artist desăvârşit? Dimpotrivă, el se angaja la joburi considerate umile astăzi pentru creatorii noştri aborigeni. Încearcă să le sugerezi unora din ei să facă bani şi din altceva decât din poezii geniale. Nu cred că scapi viu. Aşa că nu vă sfătuiesc, e puţin probabil că vor suporta afrontul.

Poate e din cauza că Eminescu habar nu avea de societatea sovietică comunistă şi de rolul artistului în ea? Acum, orice păşunist vrea să fie numit "maestre", şi aruncă blesteme grele asupra guvernanţilor ce nu susţin cultura şi talentul. Sunt foarte mâniaţi că statul nu le alocă lor, versificatorior şi cântăreţilor mai mult sau mai puţin talentaţi, apartamente, indemnizaţii grase, ordine şi medalii, titluri de artişti emeriţi ori ai poporului (un soi de pensie deghizată), că nu le publică operele complete, că nu le bagă opera în manualele şcolare etc. 

Şi cu ce ton avântat îşi bubuie doleanţele! Cum îşi deplâng ei soarta crudă de poeţi nedreptăţiţi de ţara care nu ştie să le aprecieze talentul... Evident, de asta vor profita urmaşii contemporanilor ingraţi,  care le vor citi cu sufletul la gură capodoperele, cu toate că părinţii lor n-au cotizat niciun sfanţ. După moarte vor fi slăviţi, dar ce folos... Da, ar mai fi şi asta. Ei nu preţuiesc deloc viaţa postumă, deşi numai cu Hristos în clanţ stau, în spiritul noilor vremi. Altădată divinitatea era Lenin. Acum, sper să nu săriţi la ei cu reproşuri că s-au adaptat...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu