vineri, 20 aprilie 2012

Zombarea religioasă ca formă de mancurtism

Deși femeilor li se rezervă un rol umil, inferior, subordonat în biserică, nu le putem suspecta, totuși, în majoritatea lor, de gânduri necuviincioase față de instituția ecleziastică ori de tentații atee. Mai mult, ele sunt mult mai credincioase decât bărbații, și tradițiile religioase anume pe ele se țin. Dar nu le revin și rolurile dominante în cadrul cultului, rezervate strict bărbaților.

Să nu ne grăbim, totuși, să le acuzăm pe femei pentru complicitatea cu o instituție care are un efect negativ asupra emancipării lor, care militează pentru menținerea lor în ipostaza de ființe supuse. Pentru că ele nu au acceptat voluntar și rațional modelul ce le alienează, ci l-au interiorizat pe parcursul vieții, din copilărie, când au îndeplinit prerogativele societății și ale bisericii în ceea ce ține de rolul lor social, de așa-numitul bun-simț, comportament feminin adecvat și altele. Exact la fel cum s-a întâmplat și în cazul altor categorii discriminate, și mult mai dur, pe față, fără mănuși, cum ar fi de exemplu homosexualii, care au fost dresați să aibă o părere foarte proastă despre sine, să se disprețuiască, să se perceapă ca ființe decăzute, ca dușmani, privindu-se cu ochii majoritarilor ori ai bisericii. Cu alte cuvinte, să nu se accepte și să aleagă în foarte multe cazuri sinuciderea drept unica cale de evadare din infern.

Cu părere de rău, dresajul religios s-a intensificat în Rmoldova, respectiv femeile riscă să se transforme în niște ființe tot mai docile, mai supuse, niște obiecte cu batic pe cap. Și încă un paradox. Mă miră cu câtă ușurință femeile dintr-un stat laic, cel puțin formal, doar pe hârtie, acceptă să-și acopere fața și să se convertească la o religie care le rezervă un rol și mai nesemnificativ decât fosta religie, și ea de sorginte abrahamică, doar că modernizată un pic dat fiind condițiile specifice de evoluție a societății. Să nu fi auzit ele chiar nimic de soarta femeilor din Afganistan, de exemplu? Sper că homosexualii nu vor urma exemplul acestor femei, că nu își vor pune turbane pe cap. Personal, le doresc tuturor marginalizaţilor şi marginalizatelor de către poki să devină cât mai grabnic atei, să nu se bage ca bezmeticii în biserici care fie le spun că sunt hidoșenii, spurcăciuni, păcătoși, fie îi acceptă doar cu condiția să se transforme într-un soi de călugări. La dracu' cu toți, ei sunt rataţii, nu noi :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu