miercuri, 4 decembrie 2013

Vo, videnie!

bleskPrime ne anunță cu seninătate că ortodocșii serbează astăzi Vovidenia. Lor nu le pasă că rezonanța sonoră a cuvântului predispune spontan la un hohot de râs zdravăn. Important e să dea știri serioase ce par să fie despre desene animate cu fantome.

Am citit mai departe cum se traduce cuvântul și sensul sărbătorii, și întâmplările din ziua cu pricina par mai fantastice decât în desenele animate sau în filmele de science fiction. Cică, de Vovidenie animalele încep să vorbească și se deschid cerurile. 

La o adică, dacă suntem mai atenți la etimologia cuvântului, numele sărbătorii e chiar unul foarte adecvat. În rusă, cuvântul videnie are și sensul de halucinație. Respectiv, întâmplările miraculoase de Vovidenie sunt perfect verosimile dacă se au în vedere experiențele provocate de halucinogene ori de vreo afecțiune psihică. Și se pare că aparițiile sunt atât de impresionante, încât cei ce le trăiesc, vorbitori de rusă, exclamă uluiți: Vo, videnie!

Tare mă tem că integrarea europeană, respectiv valorile, democrația europeană va fi asimilată de moldoveni în maniera în care au asimilat creștinismul. Deși, în ultimul caz, cred că nu e rău deloc. Nu e rău că, pentru moldoveni, creștinismul se rezumă la un nomenclator de nume hazlii, caraghioase. Era mai rău dacă s-ar fi păstrat practicile abrahamice, ca în lumea arabă...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu