miercuri, 20 noiembrie 2013

Acțiune unionistă pe 1 decembrie la vămile românești

vamaLa 1 decembrie, la Vama românească intră în vigoare noi modalități de tranzitare a frontierei, iar cetățenii moldoveni le vor simți din plin tot farmecul lor discret. E de menționat că inovația vamală se produce într-o zi simbolică pentru români și are un efect de zece ori mai puternic decât orice pod de flori, decât orice acțiune ce ar aminti de noțiuni înălțătoare gen Neam, Țară, Unire etc.

Vrei să treci în România? Vei sta la vamă câteva ore, ca vameșii să se convingă că nu cari cu tine 1,1 litri de ulei, 1,1 kg de zahăr și alte minunății. Cel mai afectați de măsură vor fi, probabil, studenții care depind decisiv de coletele cu alimente de acasă, dar nici altora nu le va mai dulce, dacă ținem cont că vor trebui să se delecteze câteva ore cu atracțiile turistice ale vămii și cu chipurile amabile ale angajaților ei.

Deci, vă primim în UE, dar numai cu mâinile goale și, eventual, cu conturi în euro. Nu vă pare ciudat că integrarea europeană implică măsuri din astea de căcat? Așteptăm și rușii să ne pună capacul, și apoi ne vom felicita că am parafat un acord și suntem foarte aproape de semnarea altor acorduri care într-o perspectivă nebuloasă s-ar putea solda cu semnarea unui acord de asociere. Până atunci, fiecare e în drept să se joace cu noi ca mâța cu șoarecele, în maniera vameșilor români, deveniți extrem de importanți și plini de sine peste noapte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu