vineri, 9 decembrie 2011

Nazism incipient la canalele tv ruseşti

Este inimaginabil cum într-o ţară imensă ca Rusia, cu sute de minorităţi etnice, cu populaţii cu pielea pigmentată diferit, cu tăietura diferită a ochilor să se facă haz de necaz pe seama unui om doar pentru că are pielea de culoare neagră. După ce am vizionat filmuleţul de mai jos, am constatat surprins că RMoldova e mult mai avansată în planul democraţiei şi al corectitudinii politice decât Rusia.

Deci, în Rusia e ruşinos să fii altfel decât alb, implicit, numai un descreierat ar putea îndrăzni să candideze la funcţia de preşedinte al ţării, dacă e de origine africană. Şi ei ne predau periodic lecţii de cosmopolitism şi internaţionalism! Sărmanele minorităţi etnice din Rusia...

Dar cel mai tare i-a deranjat pe rusnacii de la canalul Rossia că Onoje se autoidentifică drept român şi că militează împotriva prezenţei armatei ruse în Transnistria şi a rusificării. Respectiv, concluzia se impune de la sine: Onoje ar fi un agent american în RM, însărcinat cu exportul revoluţiei.

Naziştii incipienţi s-au distrat nu doar pe seama lui Onoje, ci şi a moldovenilor: afro-moldovaşka, gordaiya Moldavia (mândra Moldovă) şi alte sintagme rostite cu un aer batjocoritor, vorbesc de la sine despre dispreţul şi aroganţa nemărginită a majorităţii ruşilor faţă de alte etnii, considerate "ciukcea".

Emisiunea în cauză e mai elocventă decât o sută de sondaje referitoare la toleranţa interetnică din Rusia. Mai mult, discursul lor antimoldovenesc, rasist (antiafrican), ne spune foarte multe despre problemele lor în planul respectării drepturilor minorităţilor etnice, despre dispreţul pe care-l manifestă vizavi de ruşii nestandard, indicând clar cine e considerat cu adevărat rus în Rusia, şi ce calităţi contează în identificarea cuiva drept rus la ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu