vineri, 27 mai 2011

Revenirea la normal a moldovenilor înseamnă strâmtorare a rușilor?

M-a impresionat plăcut un filmuleț prezentat pe un site, allfun.md, în care prezentatorul abordează soarta limbii ruse în RM. Sunt de acord cu aproape toate afirmațiile lui: și că rușii aici nu sunt discriminați, nu sunt priviți ca diferiți ori străini, rusa fiind receptată firesc, ca în mediul ei natural. Totuși, continuă realizatorul emisiunii, vorbitorii de rusă ar trebui să nu se îmbete cu apă rece și, în cazul în care intenționează să locuiască toată viața aici, să învețe româna. Pentru că procesul de strâmtorare a limbii ruse (termenul îmi pare un pic forțat) este unul natural, rușii fiind o minoritate în RM. În plus, mulți din ei își aleg pentru copii lor școli cu predare în limba română. Altădată, pe timpul URSS, rusa era impusă restului popoarelor pentru că rușii erau majoritari, dar după destrămarea imperiului, ei au devenit minoritari în statele independente, deci ar trebui să accepte noua stare de lucruri și să se adapteze. Spre deosebire de țările Baltice, Ucraina sau Georgia, în RM procesul de ”strâmtorare” a rusei este unul mult mai blând. Și atunci când evoluția unui fenomen e lentă, ce durează în timp schimbarea se produce de la sine, pe neobservate. Și încă ceva. Vorbitorii de rusă n-ar trebui să spere la proclamarea limbii lor materne drept limbă de stat, pentru că nici comuniștii n-au reușit asta aflându-se 8 ani la guvernare. Eu n-aș fi chiar atât de sigur. La cât de pragmatici sunt Lupu și Filalt, am impresia că ar face orice compromisuri lui Putin, iar rusa are, de facto, un statut apropiat unei limbi de stat, ceva în genul ”limbă de comunicare interetnică pe teritoriul RM”.

Spuneam că sunt de acord cu majoritatea argumentelor prezentate de autorul emisiunii, dar am și unele rezerve serioase vizavi de raționamentele lui. Nu știu câți dintre ruși aleg să-și plaseze odraslele în școli cu predare în limba română, dar înclin să cred că numărul lor e infim. Școlile rusești se împuținează din alte motive. Acum moldovenii nu mai sunt rusificați ca pe timpuri și s-au reorientat spre școlile naționale, înțelegând că aceasta nu mai reprezintă un dezavantaj pentru cariera lor ulterioară. Uneori am impresia că rusa a revenit spectaculos după anii de recul, de după 1990. Am înțeles că la unele firme e imposibil să te angajezi dacă nu ai accent rusesc și colaboratorii lor discută exclusiv în rusă cu clienții, în pofida revoltei acestora, cum ar fi, de exemplu, cazul firmelor de taxi. În ultimul timp, pe majoritatea taxiurilor de la aceste firme văd fluturând obraznic panglica imperială a Sfântului Gheorghe. Deci, rusa încearcă să recupereze agresiv tot ce a pierdut în anii precedenți. Dar s-ar putea ca modalitatea arogantă și impertinentă de a se impune să le joace festa și să genereze reacții adverse.

Să nu uităm, totuși, că băiatul e vorbitor de rusă, și că nimeni nu poate fi total obiectiv. Spre deosebire de Starâș, Isaev și alți monștri sacri ai șovinismului rusesc, el a dat dovadă de un bun simț neobișnuit pentru vorbitorii de rusă obișnuiți cu realitățile de până la anii 90, care aveau o atitudine extrem de arogantă față de localnici și tot ce e local, atitdine care se păstrează încă la o bună parte a alolingvilor din RM. Subiectivitatea lui e una normală, firească, care nu are nimic în comun cu tendențiozitatea și rea-voința.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu