vineri, 6 mai 2011

Nu-i așa că infractorii s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie?

Moldovenii strigă că sunt săraci, că n-au pensii și salarii bune. Că au drumuri proaste. Că rata criminalității e înaltă. Dar dacă e să-l iei pe fiecare în parte, realizezi imediat că puțini din ei ar ridica personal măcar un deget ca să schimbe ceva în starea de lucruri. Le convine să nu plătească impozite, să dea mită care nu ajunge, bineînțeles, în bugetul public de unde și se alocă bani pentru necesitățile pe care populația e obișnuită să-i fie satisfăcute gratis și necondiționat, ca pe un dar ceresc. Și cât de tare strigă că s-au înmulțit infractorii!

O dovadă concretă în acest sens a fost surprinsă de un reporter de la Curaj TV. Într-un microbuz de rută, unul dintre pasageri o numea cu cuvinte injurioase pe o tânără, pentru că respectiva l-ar fi rugat să-și țină mâinile acasă. Reporterul nostru a intervenit, și individul respectiv a început să-l înjure și amenințe pe el. Nevoit să apeleze poliția, a înțeles că toți se dau cu spatele la gard, inclusiv victima. Toți au fost complicii individului agresiv, începând cu șoferul microbuzului care l-a lăsat să coboare și terminând cu restul pasagerilor și victima, care fie că erau grăbiți și n-aveau timp să fie martori, să dea depoziții, fie nu se mai simțeau amenințați direct, ca victima.

S-ar putea ca în alte situații să nu mai aibă cine interveni, și măcar atunci tânăra complice va înțelege că a contribuit personal la perpetuarea unei stări de fapt, care o va afecta direct. La fel ca și restul pasagerilor. Care își doresc un trai liniștiti, să nu fie agresați, insultați, amenințați, jefuiți, dar când e vorba să se implice și ei, să contribuie personal la îmbunătățirea securității lor, preferă s-o facă pe surzii și pe orbii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu