miercuri, 11 mai 2011

Corupția instituționalizată

Învățământul din RM este considerat, formal, gratuit. Dar dacă te familiarizezi măcar un pic cu practicile acestei instituții, realizezi că principiul proclamat cu multă infatuare este doar un mit. Părinții plătesc practic pentru tot, substituindu-se statului. Deci, nu întâmplător organele de resort vor închide ochii și se vor preface că nu văd abuzurile strigătoare la cer care se comit în instituțiile de învățământ. În care elevii sunt obligați să achite nu doar costul manualelor, ci și mofturile profesorilor, ale administrației școlilor. Aceștia impun taxe una mai aberantă decât alta, care nu se regăsesc în niciun act normativ. Dar, dacă sunt ilegale, ar fi firesc ca cei ce le practică să fie drastic penalizați. Inclusiv cu ani de pușcărie.

Odată ce au înțeles că au verde să instituie orice taxă ce le trece prin cap, administrațiile școlilor devin atât de lacome și de inumane, încât nu permit nimănui să refuze achitarea lor, inclusiv copiilor din familiile sărace. Pentru că businessul profitabil are de suferit. Iar școlile devenite SRL-uri sunt nemiloase cu cei slabi și neputincioși.

Cu părere de rău, în RM nici părinții elevilor nu au tradiții ce ar ține de apărarea drepturilor propriilor copii. În aceste cazuri se întâmplă cam ca peste tot. Dacă se constituie o organizație a părinților într-o școală, aceasta va lua în scurt timp chipul și asemănarea sindicatelor de la întreprinderi. Deci, comitetul părinților va deveni o clientelă servilă, un organ supus profesorilor și administrației școlii, care va decide probleme privitoare la fondurile colectate pentru lucrările de reparație, cadourile pentru profesori, mobilă pentru sălile de clasă, veselă pentru cantină etc. În același timp, problemele adevărate cu care se confruntă elevii sunt ținute sub preș, de frică să nu le fie discriminate ulterior odraslele. În rest, copiilor din familiil mai sărace nu le rămâne decât să se conformeze și să accepte marginalizarea inevitabilă sau chiar excluderea din mediul avid de bani.

Am citit un studiu foarte interesant la temă, elaborat de Centrul de Investigații Jurnalistice, în care sunt aduse cifre concrete referitoare la taxele instituite arbitrar în sistemul de învățământ moldav. Toată lumea știe că sunt ilegale, dar nimeni nu ridică un deget să le elimine. Pentru că așa-i la Moldova. Dubla contabilitate, dublele standarde sunt generalizate, iar tradiția nescrisă nu a încetat niciodată să se substituie legilor formale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu