joi, 9 decembrie 2010

Rusia - patria spirituală a ortodoxiştilor basarabeni

M-am arătat de multe ori nedumerit de ce militanţii ortodocşi din Basarabia, inclusiv partidele şi organizaţiile care au ca element de bază ortodoxismul (legionarii şi membrii PPCD nu fac excepţie de la regulă), sunt pro-Rusia. Logic, dacă sunt cu proslăvitul tradiţiilor, patriarhalismului, cu neamul şi altele din aceeaşi familie, ar fi trebuit să fie de partea opusă a baricadei, să vadă Rusia drept pericolul suprem, care le ameninţă firea şi specificul naţiunii, căreia, pretind ei, sunt foarte devotaţi. În cele din urmă, mi-a picat fisa.

Am înţeles cauza ataşamentul patrioţilor religioşi faţă de Rusia. Şi nu doar al moldoveniştilor, care e lesne explicabil. Am înţeles că principalul lor inamic ideologic e Occidentul, cu liberalismul lui. Ce poate fi mai înfricoşător pentru un religios decât drepturile omului, în speţă emanciparea femeilor sau căsătoria între persoanele de acelaşi sex? Decât o societate în care biserica devine o instituţie marginală, riscând într-un final să se transforme într-o piesă de muzeu.

Spre deosebire de Occident, Rusia este exact tărâmul în care fantasmele ortodoxiştilor capătă un contur bine definit. O ţară unde obscurantismul religios este ridicat la nivel de politică de stat, unde se construiesc biserici în loc de şcoli, unde religia devine un business extrem de profitabil, nu poate fi decât un model spiritual pentru cei care au fobie de drepturi şi libertăţi, care îşi doresc să menţină vii practicile barbare medievale şi tradiţiile perimate. Nu e surprinzător, deci, că ortodoxiştii basarabeni, mai mult sau mai puţin bărboşi, privesc plini de speranţă spre Rusia, ca la ultimul lor refugiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu