miercuri, 15 decembrie 2010

"Eu vă rog frumos!"

La emisiunea "Chestiunea zilei", de la Jurnal TV, dedicată scandalului legat de interzicerea, apoi vânzarea restricţionată a unei cărţi pe care religioşii încearcă s-o diabolizeze, m-a surprins neplăcut consilierul sau purtătorul de cuvânt al premierului Filat, Lutenco. Pe alocuri chiar m-a dezgustat. Apelativul "părinte", care îl plasa ierarhic sub popa de la Pro-Ortodoxia, Ghenadie Valuţă, justificările absurde aduse în sprijinul deciziei ilegale a lui Filat, m-au convins din nou că şeful PLDM poate deveni un tiran adevărat, la fel de periculos ca şi Voronin, dacă societatea civilă nu-l va supraveghea atent şi nu va lua atitudine când acesta, în accesele de grandomanie periodice, va lua decizii care nu ţin de competenţa lui, substituindu-se instituţiilor de drept. Acum chiar că găsesc rezonabilă partajarea puterii între componentele Alianţei după criteriul parităţii, nu al procentajului obţinut la scrutinul electoral. Aşa, riscul monopolizării puterii de către un singur partid se va reduce dramatic.

Dar să revenim la oile noastre. Întrebat de unul din invitaţii la emisiune de ce Filat şi-a depăşit atribuţiile şi a cerut ca vânzarea cărţilor să fie sistată în librării, Lutenco a respins acuzaţia declarând că premierul sau subordonaţii lui doar i-au rugat frumos pe angajaţii librăriilor să oprească provizoriu comercializarea ei.

Cât de tacticoşi sunt totuşi miniştrii în RM. Îmi amintesc imediat de poliţişti care, la fel, îi rugau frumos pe cetăţenii nemulţumiţi să sisteze protestele legale, ca după câteva minute să-i urce în dubiţe, să-i transporte în comisariate şi să le întocmească procese-verbale în care îi învinuiau de 4-5 infracţiuni, şi ca într-un final judecătorii să-i achite (cu unele excepţii). Dacă mai ţinem cont şi de faptul că, iniţial, Filat dăduse ordin să fie identificaţi făptaşii, adică persoanele care au editat şi distribuit cartea, în scopul penalizării lor exemplare, nu e greu de dedus cu cât se deosebeşte mentalitatea premierului nostru de a angajaţilor MAI. Şi la capitolul "galanterie" se pare că au ceva în comun.

Nu ne mai rugaţi frumos, dlor poliţişti şi dle Filat. Mai bine aţi face să nu vă depăşiţi atribuţiile. Chiar vă rugăm frumos (ptiu!!!) să ţineţi cont strict de prevederile legale, nu de convingeri ori simpatii personale, de tradiţii sfinte şi alte minunăţii. Nu vă lăsaţi îmbătaţi de putere. Nu lăsaţi netrebnica să vi se urce la cap. Că tare e dulce şi corupătoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu