luni, 29 decembrie 2014

Spune cum înjuri și-ți voi spune cine ești

vorLocuiesc într-o țară în care valoarea lucrurilor, inclusiv a oamenilor, este stabilită de o castă dominnată din pușcării. E vorba de casta hoților. Se zvonește că această categorie de pușcăriași, extrem de influentă, ar fi luat naștere pe timpul domniei lui Stalin, în GULAG-uri, fiind folosită mai ales împotriva deținuților politici. Acum ei sunt alfa și omega practic în tot spațiul postsovietic, iar majoritatea oamenilor de treabă, care n-au fost la pușcării nici măcar în calitate de oaspete ori turist, le împărtășesc valorile și principiile, de cele mai multe ori fără să o conștientizeze, folosindu-le injuriile, disprețul pentru alți oameni sau categorii umane.

Mai mult, valorile și principiile interlopilor dominanți au devenit atât de comune, încât sunt împărtășite inclusiv de mulți angajați din forțele de ordine, care le pun deasupra legilor în activitatea lor profesională. Îmi amintesc cu această ocazie de un polițist anchetator care îi recomanda mamei unui minor violat ca fiul ei să plece din localitate dacă a fost violat într-un anumit fel pentru că nimeni nu-l va mai respecta în satul natal, sau de o întâmplare pe care am citit-o chiar acum pe ProTV, în care un procuror îi imputează unei mame că-și face de râs fiica violată pentru că încearcă disperată să obțină pedepsirea violatorului. Spuneți că analogia e neinspirată deoarece castele dominante din pușcării îi disprețuiesc pe violatori și le aplică un tratament umilitor? Poate că e așa, dar atitudinea celor cu epoleți este una similară cu a lumei interlope: disprețul față de victima violată și față de buchia legii. 

Probabil, mulți ar fi foarte surprinși dacă s-ar regăsi într-un eventual test, elaborat de experți, care ar scoate în evidență cam cât din personalitatea fiecărui individ în parte e rodul codului de onoare elaborat de elita pușcăriilor sovietice. Apropo, injuria „pidaras” face parte din palmaresul tău de insulte adresate persoanelor antipatice? Dacă da, cu siguranță ești un discipol neformal al castei hoților.

Alte indicii care îți trădează calitatea de discipol (conștient sau inconștient) al castei hoților: ezitarea de a denunța ilegalitățile, de frică să nu fii considerat de compatrioți drept denunțător, coalizarea cu inșii ce încalcă fățiș legea (de ex., șoferii de microbuze), disprețul față de cei care solicită intervenția poliției, disprețul total față de tot ce amintește de statul de drept și preferința pentru nu știu ce tradiții considerate drept nobile, bune și prețioase în sine, admirația față de răfuielile aplicate la pușcărie unor deținuți, văzute drept o formă de justiție supremă, și... lista rămâne deschisă. Poate se implică pe fir și cunoscătorii mai avizați, să ne scoată în evidență niște realități pe care nu le conștientizăm, dar care ne influențează enorm atitudinile, felul de a fi, de a ne raporta la oameni și realitate etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu