duminică, 27 aprilie 2014

Numai Putin vrea război, iar poporul rus e cel mai pacifist din lume!

putsinMai multor moldoveni blajini, după ce-ți exprimă indignarea față de intervenția rusă în Ucraina, începe să li se năzare că au dat dovadă de rusofofobie. Respectiv, încep repede să se disculpe: „Noi îl considerăm vinovat doar pe Putin, rușii n-au nicio vină în situația creată bla bla bla”. Hai acum să ne imaginăm ce ar face Putin singur, cu generalii săi, dacă majoritatea absolută a populației nu l-ar susține. Adică dacă ar fi invers decât acum: 80 la sută din ruși să fie contra invaziei, nu pro-. Oricât de arogant și voluntarist ar Putin cel Pitic, oricum ar fi nevoit să-și tempereze poftele imperiale și ar face un pas înapoi, mai ales dacă ținem cont de faptul că se confruntă și cu opoziția Occidentului.

Problema e că reitingul lui Putin a crescut fantastic după ce a cucerit Crimeea, cu intenția de a-și anexa regiunile din estul Ucrainei și a lichida, de facto, statalitatea ei. Rușii de rând, frustrați și orgolioși, au început să se simtă din nou importanți, sentiment pe care începuse să-l uite. Și acum sunt gata și de un război nuclear, numai să aibă senzația că sunt cineva pe lumea asta, că de ei se tem, că sunt o supraputere. Mai ales că sunt siguri că vor ieși învingători din orice război, cu veșnicul lor refren că l-au învins și pe Napoleon, și pe Hitler.... Iar cei care se opun nebuniei lui Putin sunt o minoritate infimă în Rusia.

Deci, nu vă mai simțiți vinovați când vorbiți la general despre imperialismul rușilor. Momentan, situația e de așa natură, încât afirmațiile de genul ăsta reflectă perfect starea de fapt, chiar dacă unora le par exagerate, incorecte politic ori chiar extremiste. De altfel, celor de la THE WEEK nu le-a păsat de subtilitățile astea și au postat pe copertă o imagine foarte sugestivă în acest sens :)

Un comentariu: