vineri, 30 august 2013

Instituțiile media de la Chișinău făuritoare ale statalității transitrene

Cei mai fideli promotori ai statalității transnistrene sunt instituțiile media din RM. La tot pasul, ele ne informează despre bucătăria "guvernării" transnistrene, ca și cum ar fi ceva de la sine înțeles. Nu înțeleg de ce insistă atâta pe tematica transnistreană fetele și băieții ce se cred ziariști doar pentru că țin un aparat foto ori video în mână, în special pe aspecte ce țin de faptul divers, pe "legislația"acestui ținut etc. (Publika, de altfel nu mă prea miră cu reporterii și reportajele ei, ea e orientată subtil spre Est), dar, în fine...

Să încercăm, totuși, să înțelegem ce a vrut să ne transmită, de exemplu, știriștii de la Jurnal în una din știrile lor despre transnistria, pentru că, singur, recunosc, nu reușesc să mă descurc. Cică, într-o localitate transnistreană, cineva a aruncat o grenadă în curtea unui primar. Apoi suntem oarecum asigurați să nu ne facem griji pentru că oamenii legii (sic!) din transnistria au demarat deja cercetările asupra cazului și-i vor identifica ei într-un final pe infractori. În plus, codul penal transnistrean (sic!) prevede niște pedepse dure pentru astfel de infracțiuni.

Deci, stați liniștiți, oameni buni, va fi dreptate în țară. În țară? În care țară? Eu nu știu, întrebați-i pe gazetarii de la Jurnal, că ei au scris știrea. Doar că nu înțeleg de ce ne-ar păsa nouă de genul ăsta de știri dintr-un stat străin. Aaaaa, nu este străin? Atunci ce este? E un stat autoproclamat, nerecunoscut, cu o conducere criminală care ar trebui băgată la pușcărie pentru uzurparea puterii în stat? Serios? Dar din știrile voastre eu înțeleg cu totul altceva. Respectiv, ar trebui să vă decideți: ori ne prezentați regiunea asta ca fiind una temporar ocupată de ruși, care și-au pus la conducere marionetele lor, și atunci prezentați știrile din perspectiva asta, fie o recunoașteți ca stat independent, așa cum o faceți în prezent cu știrile voastre, dar în cazul ăsta infracțiunile transnistrenilor (ori tot ce ține de viața lor cotidiană) nu ne mai interesează, la fel ca și cele comise de cetățenii ucraineni pe teritoriul țării lor, de exemplu, pentru că nu mai suntem locuitorii aceluiași stat. E atât de greu de înțeles asta?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu