joi, 27 iunie 2013

Eclipsa totală rusească a eşuat

RUSSIA-WWII-HISTORY-PARADE-JETSMai înainte, când UE nu avea niciun interes în zonă, când încă nu investise sume importante în proiectul de succes RM, pentru că bolşevicii molotoveni erau pe faţă cu Rusia, era destul de greu să vedem sforile pe care le mânuia Moscova prin intermediul marionetelor ei de la guvernarea fostei gubernii pe care o vrea pătimaş înapoi, la sânul ei ucigaş. Intuiam noi ceva, dar permanentele trimiteri spre Kremlin, fără dovezi palpabile, începea să semene a paranoia şi a stereotip antirusesc, afirmaţiile antiimperiu rus demonetizându-se în consecinţă. Păpuşile ghidate de Moscova îşi jucau perfect rolul, astfel încât nu ne rămânea decât să susţinem că de toate suntem doar noi vinovaţi.

Dar iată că, pentru prima dată de la declaraţia de independenţă, UE a intervenit în panglicăriile Rusiei şi s-a impus, păstrând o alianţă proeuropeană la guvernare în locul comuniştilor care ar fi preluat hăţurile puterii fără nicio problemă. Pentru că, în mod normal, dacă lucrurile ar fi evoluat după scenariul ruşilor, dacă UE nu intervenea, am fi asistat la căderea actualului guvern şi la urcarea pe tron a forţelor proimperiale ruseşti. Şi pentru că scenariul ruşilor a căzut, pentru că UE s-a impus având toate şansele să zmulgă RM din ghearele ruseşti, Kremlinul a început să acţioneze pe faţă, fără a se mai ascunde după marionetele sale din fosta colonie. Scenariul "cuminte", în care apăreau în scenă doar comuniştii moldoveni, a căzut, respectiv s-a trecut la scenariul de rezervă, la ultima soluţie ce le-a rămas. S-au activizat toate forţele proruseşti în frunte cu MM, minorităţile etnice fidele până la moarte Moscovei, care le promite privilegii nenumărate, bancheri care cheltuie sume impozante pentru a-şi aduce vedetele din Rusia să facă propagandă euroasiatică făţişă, şi, evident, forţele politice care văd viitorul RM doar sub aripa Rusiei.

asvabaghitelyDeci, ce se întâmplă la Nistru acum, în autonomia găgăuză şi, în curând, la Bălţi ori Taraclia, face parte din planul disperat al Rusiei de a readuce pe orbita sa încă un stat care încearcă să scape timid din braţele ei ce îmbrăţişează duios victima, strangulând-o. Şi noi avem posibilitatea să asistăm la spectacolul pe care-l oferă imperiul ce ne vrea înapoi, doar pentru că UE a intervenit, dejucând materializarea planului obişnuit, invizibil al ruşilor, pe care ei îl foloseau de regulă pentru a se impune în statele pe care le controlează şi domină.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu