joi, 13 ianuarie 2011

Victime şi profitori

E destul de ciudat sistemul moldav de compensaţii sau de ajutorare a persoanelor aflate în dificultate şi care ar merita să beneficieze de el. În realitate, acesta s-a transformat, în cazul în care n-a fost de la origini astfel, într-un sistem pentru privilegiaţi, pentru cetăţeni care se pot descurca şi fără susţinerea statului.

Să-i luăm, de exemplu, pe copiii de la orfelinate. Ajunşi la vârsta de 18 ani, aceştia se pomenesc în stradă. Ei nu mai au dreptul să locuiască la casa de copii. Pe de altă parte, nu au nici părinţi care să-i ajute, nu au un acoperiş deasupra capului, un job etc. Nu e surprinzător, deci, că o mare parte dintre ei completează rândurile boschetarilor când ating vârsta majoratului.

În schimb, unele categorii profesionale ori sociale profită din plin de un sistem care a fost conceput parcă să le substiuie persoanelor cu dizabilităţi. De exemplu, angajaţii forţelor de ordine. Din câte ştiu, respectivii se pensionează după 15 ani de activitate. La 35-40 de ani, aceştia sunt pensionari cu acte în regulă şi se pot lansa în altă meserie aducătoare de venituri. Până nu demult, ei beneficiau şi de spaţiu locativ gratuit. De parcă restul populaţiei s-ar scobi în nas. Nu e suficient că sunt nevoiţi, aşa cum e normal, să muncească pentru propriile locuinţe, mai trebuie să pună osul şi pentru poliţişti ori procurori, ca respectivii să beneficieze de gratuităţi în acest plan. Sau de câte bonusuri grase beneficiază aşa-numiţii veterani ai războiului din mileniul trecut, care au colonizat ţinutul dintre Nistru şi Prut! Asociaţi în organizaţii de profil. Şi sunt cu miile. Deşi, în mod obişnuit, la vârsta lor puţini parcă mai rămân în viaţă.

De ce victimele Imperiului primesc indemnizaţii doar de la Chişinău? Cei care au servit, fără voia lor, interesele Moscovei în războiul din Afganistan, n-ar trebui să fie despăgubiţi şi de capitala fostului Imperiu? La fel ca şi persoanele care au fost utilizate pentru lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl. Aici Moscova şi Kievul ar trebui să se implice nesolicitate, să contribuie la ajutorarea oamenilor de care s-au folosit atât de mârşav şi de cinic. De ce Chişinăul nu solicită despăgubiri în acest sens?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu