joi, 20 ianuarie 2011

Preţuri europene şi salarii africane

Demnitarii din guvern sau alte structuri de stat au o reacţie foarte ciudată atunci când se produc scumpiri la mărfurile de necesitate vitală. Ca de exemplu acum, când se înregistrează un val de scumpiri ce se succed periodic. În opinia lor, fenomenul ar fi chiar unul îmbucurător pentru că, treptat, preţurile din RM vor fi ca cele din Europa. Ca şi cum majorarea preţurilor ar fi un obiectiv în sine, care trebuie atins cu orice preţ. O sarcină anevoioasă pentru care aleşii poporului ar trebui decoraţi.

Recent, premierul Filat, cu chipul său spăsit, cu vocea obosită de munca titanică întru binele ţării şi cu privirea lui melancolică îşi expunea nedumerirea, într-o clipă de slăbiciune, vizavi de majorarea preţurilor, chiar dacă acestea s-ar forma conform pieţei libere. Dacă piaţa e liberă, zic eu, şi statul nu o reglementează în niciun fel, nu intervine în formarea preţurilor, poate că ar fi bine să renunţe şi la protecţionism. Să le permită producătorilor ucraineni, de exemplu, să-şi comercializeze produsele mai ieftine pe piaţa moldavă, fără a le aplica accize şi alte taxe, impozite care le fac necompetitive aici. Chiar aş cumpăra cu multă plăcere cartofi din Ucraina, mai ieftini şi mai calitativi, cu toate că ar putea fi contaminaţi cu radiaţii provenite de la Cernobîl.

Dar mânia şi nedumerirea premierului n-au durat mult. A făcut o remarcă, judicioasă de altfel, că lumea nu face gălăgie, deci preţurile se încadrează în limitele normalului. Vor oferi nişte compensaţii pentru nevoiaşi, deşi majoritatea absolută a populaţiei RM poate fi inclusă în această categorie. Apoi ne va aburi din nou cu pălăvrăgeala despre preţurile europene, la care aspiră atât de mult RM (la preţuri, nu la UE)

Alooooo, monsiu Filat! Nu vă mai raportaţi atâta la preţurile europene, că noi nu locuim în Europa. Mai bine aţi discuta cu poftă pe marginea salariilor europene. Că a majora preţurile orice prost o poate face. Dacă o să vă comportaţi în continuare ca un bogătan ghiftuit imaginându-vă că toată populaţia are posibilităţile matale financiare, puţin probabil că veţi încălzi mult timp locul în Guvern sau chiar în Parlament. Parol!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu