sâmbătă, 30 octombrie 2010

Avem scriitori, dar n-avem literatură

Zilele astea, cu ocazia unor alegeri în interiorul Uniunii Scriitorilor, mi-am amintit că avem în ţară şi oameni care-şi asigură existenţa din scris şi se numesc cu fală scriitori. Mdeeaaaa, avem scriitori, asociaţi într-o branşă specifică, dar se pare că n-avem literatură. Sau dacă avem, cine oare o citeşte? Cine se regăseşte într-o sensibilitate, un limbaj şi un univers încremenite în sec. XIX, care nu prea au nimic în comun cu era Internetului? Cine sunt aceşti ciudaţi (dar n-o luaţi în sens romantic, adică neînţeleşti, exotici, diferiţi de prostime) cu carnet de scriitor în buzunar, la fel ca şi securiştii ori angajaţii organelor de forţă. Şi, într-o anumit măsură, chiar sunt înrudiţi cu aceştia. Pentru că opera lor minunată şi măreaţă, băgată pe gât elevilor în şcoală, contribuie la inhibarea creativităţii adevărate a noilor generaţii. Limbajul lor de lemn, retorica "frumoasă" alienează la fel de puternic sensibilitatea şi inteligenţa copiilor, ca şi pălăvrăgeala clerului, infiltrat şi el recent în şcoli. Popii, de altfel, sunt rudele şi aliaţii lor cei mai fideli.

Literatura, aşa cum e înţeleasă ea de scriitorii moldoveni, are funcţia de a uniformiza şi aplatiza. Urmăriţi-i cât de afectat şi teatral îşi recită versurile şi proza, imitaţi ca nişte maimuţe de profesorii de litaratură din şcoli, care-şi obligă elevii să recite "expresiv", "cu intonaţie", adică cerându-le să fie Chiriţe.

Cunoaşte cineva măcar un nume de scriitor basarabean (Goma nu e scritor basarabean, nu vă faceţi iluzii) care să fi militat pentru drepturile omului, să fi organizat vreo acţiune de protest împotriva discriminării, în susţinerea categoriilor umane defavorizate? Personal, nu! Îi aud intonând mieros imnuri despre neam şi ţară (cei mai bătrâni) ori pierzându-se într-o pălăvrăgeală pretins modernă, care şi ea n-are nimic în comun cu aşa-numita realitate, cică. Carnetul de scriitor fiind unica legătură ce-i menţine la suprafaţă, în lumea asta vulgară, şi nu le permite să se înece în propria producţie de cuvinte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu