marți, 17 august 2010

Businessmanii în acţiune. Libertatea presei e ameninţată

Plahotniuc acţionează în judecată şi presa, în speţă Jurnal TV şi Publika TV, pentru că au dat pe post afirmaţiile unor invitaţi la emisiunile lor vizavi de personajul în cauză şi businessul lui. Vă imaginaţi ce s-ar întâmpla dacă la guvernare ar accede Plahotniuc în persoană sau cineva de calibrul său? De trasul sforilor nu voi vorbi acum, ci doar de o persoană reală care ar putea să se situeze în fruntea unui guvern, sau de un politician promovat de el. Mi-e şi groază să mă gândesc.

În cazul în care judecată îi va da câştig de cauză acestui om de afaceri, transmisiunea talk-show-rilor la televiziunile moldave va deveni imposibilă. Nu înţeleg de ce trebuie să poarte răspundere o televiziune pentru afirmaţiile unor cetăţeni cu drepturi şi obligaţii, care îşi expun opiniile pe răspundere proprie? Sau se pretinde că invitaţii la emisiuni ar trebui să aibă texte scrise în prealabil, pe care să le citească fără nicio abatere, ca să se evite riscul exprimării unor opinii necontrolate, neverificate şi nesupuse cenzurii? Exact ca pe timpul dictaturii sovietice. Sau chiar mai rău. Şi plângerea în judecată a fost făcută de ilustrul jurist V. Nagacevski.

Să aflăm mai întâi verdictul instanţei de judecată şi apoi vom înţelege dacă dictatura a revenit în forţă şi e mai dură decât pe timpul comuniştilor, dacă va mai avea dreptul să respire cineva în ţara asta fără permisiune de la oamenii de afaceri. Vom mai înţelege şi cine este AIE cu adevărat, care este esenţa ei, ascunsă deocamdată şi de neînţeles pentru electoratul larg şi poporul simplu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu