marți, 3 august 2010

Analiză ca la Publika

Ataşament pentru Voronin şi PC sau lipsă totală de logică? Asta a fost întrebarea pe care mi-am pus-o după ce am citit un articol semnat Publika TV pe marginea unui sondaj de opinie.

În primul rând, în titlul articolului se conţie o afirmaţie categorică, fără drept de apel, fără nicio nuanţă de ambiguitate: "Potrivit sondajelor, dacă ar candida la funcţia de preşedinte al ţării, Vladimir Voronin ar câştiga". În continuare, se aduc datele sondajului, în conformitate cu care "în primul tur de scrutin liderul PCRM ar acumula 27 la sută din voturi, iar preşedintele PDM - 22% din sufragii. Pe locul trei în clasament se situează Vlad Filat. Pentru liderul PLDM ar vota mai puţin de 17% din alegători".

Ok, am înţeles. În primul tur de scrutin, Voronin s-ar plasa pe primul loc. Dar asta nici pe departe nu garantează câştigarea alegerilor. Totul se decide în turul al doilea. Să fi uitat oare gazetarii de la Publika că Lucinski a devenit preşedinte după ce se situase pe locul 2 în primul tur de scrutin? De fapt, n-aveau de unde să ştie, televiziunea lor şi-a început activitatea recent, niciun an nu a trecut încă de la fondare.

Totuşi, citesc mai departe în speranţa că gazetarii vor observa gafa şi o vor repara. Zadarnică speranţă! Căci Publika o ţine tot pe a ei, nu renunţă la refrenul îndrăgit şi total lipsit de logică, amintindu-ne că rezultate similare au fost obţinute şi la sondajul din mai.

Aş mai admite că o parte din alegătorii lui Lupu ar opta pentru candidatura lui Voronin în cazul în care în turul doi ar concura Filat cu liderul comunist. Dar nu-mi pot imagina ca un adept al PLDM-ului să-şi dea votul comuniştilor şi mascotei lor nesuferite. Şi să nu uităm că a fost scos din calcul PL-ul. Nu mai vorbesc de puzderia de partide mici pro-democraţie.

Într-un final, nu-mi rămâne decât să constat că gazetarii de la Publika care au tras concluziile în articolul vizat sunt fie agramaţi, fie rău-intenţionaţi. Sau poate asta e politica acestui canal de televiziune...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu