joi, 4 iunie 2015

LOGICĂ MOLDO. Dacă e violată, e fostă iubită, dacă e bătut, s-a încăierat cu cineva

E destul de bizar să-i vezi pe rmoldoveni, indiferent de calitatea lor profesională, cum califică de multe ori incidentele în care există agresor evident și victimă evidentă. De exemplu, ziariștii, care ar trebui să fie cei mai atenți și nuanțați la detalii, ne relatează de multe ori cum o femeie violată sau, mai ales, bătură este iubita agresorului. În realitate, întâmplarea putea să se desfășoară și conform următorului scenariu. Merge o tânără pe stradă, un pierde-vară o acostează „galant”: „Auz, fa, nu vrei s șii amanta me?”. Tânără merge stresată în drumul ei, fără să întoarcă capul, de frică că gestul va fi considerat drept unul de acceptare. Furios că e neglijat, insul o urmărește, sare pe ea într-un loc mai dosit și o violează. Dar gazătarii moldo sunt dresați să vadă peste tot numai pasiune și iubire. Și iată că tânăra violată se mai trezește și cu calificativul de fostă iubită a unui degenerat. Sau altă situație. Merge un tânăr pe stradă și un cârd de gopnici tăbărăsc pe el, îl snopesc în bătaie, îi iau toți banii, telefonul mobil și alte bunuri, apoi dispar. Tânărul agresat e internat la Spitalul de Urgență, în stare gravă. Din presă aflăm că e vorba de niște tineri care s-au bătut, că poliția examinează litigiul și toți riscă o amendă.

Nici societatea civilă nu e mai brează, dacă e să judecăm după interpretările ei și felul în care analizează anumite incidente din universul în cauză. De exemplu, între doi activiști izbucnește un conflict. Unul din ei începe să-l târască pe celălalt pe la poliție, procuratură, judecăți pentru chestii absolut insignifiante, care par chiar să nu aibă nimic în comun cu valorile societății civile. Celălalt documentează cazul, să aibă măcar ceva de prezentat în apărarea sa. Și iată că pe fir se bagă alți activiști, care se vor rezonabili, împăciuitoriști și tot buchetul. Toți vor considera că părțile implicate în conflict sunt vinovate în egală măsură, respectiv le vor cere să renunțe la confruntare și să se împace pentru binele comun. Unii își vor manifesta dezamăgirea, alții îi vor probozi matern sau patern, deși nu prea văd ce poți împăca în astfel de situații, unica posibilitate în acest sens fiind retragerea pângerilor de la organele de opresiune.

Mă plimbam azi prin parc. Un ins l-a pus pe altul jos și îl lovea cu picioarele în cap, în burtă, apoi mai lua și o bâtă cu care îi făcea pielea de zebră. Am decis să reacționez rmoldovenește și rosteam jucăuș, dar în șoaptă, ca să nu înfurii pe cineva: „Se distrează tineretul, n-au ce face. În loc să facă ceva folositor pentru societate și familiile lor, ei se îmbrâncesc unul pe altul. Parcă-s niște copii, niciun pic de seriozitate și maturitate. Încetați, ieduților, e timpul să vă maturizați :) O să se împace ei, că sunt prieteni ;)”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu