marți, 8 februarie 2011

Presingul religios

Religioşii fac viaţa de coşmar altor oameni mai puţin predispuşi să creadă făţarnic balivernelor biblice, atunci când ajung majoritari şi controlează viaţa unei comunităţi. Cam spre asta tind şi pocăiţii americani care au început să curgă valuri spre RM, împreună cu adepţii lor locali. Activismul lor virulent s-ar putea să dea roade în curând şi pe la noi. Din fericire, moldovenii n-au tradiţii sectante îndelungate şi ei sunt momentan un fenomen marginal aici, chiar dacă transpiră mult să iasă în evidenţă.

În continuare, voi exemplifica cu un caz petrecut peste Ocean, unde comunitatea religioasă dintr-un un oraş provincial, în frunte cu conducerea bisericii locale, încearcă s-o forţeze pe o mamă să-şi ceară scuze pentru că ar fi ultragiat-o. Cică, aceşti religioşi ar fi suferit o traumă psihică atunci când mama respectivă şi-ar fi îmbrăcat fiul de 5 ani, de Halloween, la rugămintea lui, în costum de fetiţă. După ce a postat pe blogul ei un articol în care descria situaţia scoţând în evidenţă prostia imensă a religioşilor fanatici, care o învinuiau că urmăreşte să-şi transforme fiul în gay, recent mama hărţuită de biserica locală a mai postat un articol în care ne informează că este supusă presiunilor de către pastor care o ameninţă că o va exclude din comunitatea religioasă. Din câte ştiu, în SUA chiar şi cei mai nereligioşi oameni n-ar îndrăzni să se proclame atei, mai ales în statele din centura biblică, cum este şi Missouri. Aşa este naţiunea asta, un pic cam ipocrită când vine vorba de religie, dacă e s-o comparăm cu statele occidentale din Europa. E o datorie morală, socială, patriotică etc. să fii religios la ei, e echivalent chiar cu bunul-simţ. Altfel, ar fi imposibil ca un pastor să-şi permită comportamentul arogant vizavi de ea, de parcă ar fi un preot medieval din România sau RM. Personal, dacă pe mine m-ar ameninţa cu excomunicarea din biserică (probabil sunt un membru al bisericii fără să ştiu şi fără voia mea, aş muri de râs şi le-aş spune să se cărăbănească din faţa mea şi să mă includă în catastifele lor când i-oi ruga eu!). Dar în localitatea respectivă din SUA, controlată de religioşi, se pare că pastorul şi turma lui controlează decisiv viaţa oamenilor şi le poate provoca probleme mari, inclusiv marginalizarea socială, dacă nu chiar şi excluderea.

Acum ea este învinuită de "promovarea homosexualităţii" (e cunoscut şi pe aici sloganul, nu-i aşa?), şi consiliul bisericesc o presează să-şi ceară scuze de la femeile care au organizat o adevărată campanie de discreditare împotriva ei şi despre care a scris pe blog.

Referinţe:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu