sâmbătă, 14 martie 2015

De ce nu s-a reușit formarea unei noi COAIE

coaieDupă cum au fost aranjate lucrurile de COAIE, cu puțin înainte de scrutinul electoral din 30 noiembrie, și felul în care au decurs ulterior negocierile pentru formarea unei alte COAIE, e clar de ce Plaho și Filea au preferat să facă alianță neformală cu comuniștii și de ce PL-ul a fost șutat de la guvernare. Gânguritul lui Ghimpu privitor la procurorul european este evident pentru naivi. La fel și aiurelile lui Marean Lupu despre caracterul antistatal al PL, partid cu care au coalizat anterior și care s-a manfestat ca o formațiune declarat statalistă.

Problema adevărată rezidă de fapt în alegerea unei noi marionete în frunte țării, care urmează să aibă loc pe la jumătatea mandatului actualilor parlamentari. Celor trei elemente ale COAIE le ajungeau suficiente voturi pentru guvernare, dar nu și pentru alegerea unei rațe mute sau, pentru cei neinițiați, președinte de țară. Respectiv, s-a preferat un guvern minoritar cu comuniștii care urmează să le ofere suficiente voturi peste un an-doi contra unor favoruri generoase. Trocul trebuie să fie reciproc avantajos ca să funcționeze, nu-i așa?

Iar Ghimpul poate deja să o facă pe eroul că acceptă să revină la guvernare cu condiția reîntoarcerii miliardului de dolari la BEM, în condițiile în care n-a scos niciun cuvânt la temă în timpul negocierilor inițiale, la fel ca și Filat care ne asigură de disponibilitatea lui permanentă de a coopera fructuos cu PL, ca să nu-i mai fie ridiculizate vechile sloganuri. Toate sunt trucuri electorale. Doar nu vă imaginați acum că cei patru apostoli care erau trei - Plaho și Filat, ar mai risca, după ce toate jafurile au ieșit la iveală, să meargă la anticipate, de unde au toate șansele să nu revină în vecii vecilor în parlament, îngroșând rândurile cadavrelor politice gen PPCD sau Partidul Intelectualilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu