joi, 8 ianuarie 2015

Charlie Hebdo și lumea islamică sau dialogul dintre uliu și porumbel

uliuÎmi pare foarte simplist înfățișată cauza asasinării ziariștilor de la Charlie Hebdo. Cică ei au făcut mișto, din plictiseală, de niște fanatici religioși, iar aceștia s-au răzbunat sălbatic pe ei pentru că așa le e tradiția, felul lor de a fi. Cu alte cuvinte, dacă satiricii miștocari ar fi evitat să-i provoace pe niște religioși de grotă, nu s-ar fi întâmplat absolut nimic, adică ar fi scăpat și ei cu viață, și armonia interconfesională din Franța ar fi rămas înfloritoare. 

Să fie oare chiar atât de simplă problema? Dacă o revistă își consacră periodic spațiul unor fenomene, cum este cel religios, de exemplu, înseamnă că ele nu mai pot fi trecute sub tăcere, neglijate, ca și cum nici n-ar exista. Presupun că satiricii francezi nu s-au prea interesat de pasiunile eschimoșilor sau animiștilor, pentru că aceștia au prea puțin în comun cu societatea franceză. Respectiv, cum să ceri unor ziariști să se prefacă morți în păpușoi și să nu scoată în evidență presiunea tot mai mare a islamului asupra modului de viață al francezilor, încercarea lui de a impune restricții libertății de exprimare prin intermediul terorii? Să ne amintim câtă vâlvă a provocat în Franța interdicția privitoare la purtarea vălului islamic. Problema acestei confesiuni care produce tot mai mulți fundamentaliști violenți ce visează să ajungă în rai ucigând cât mai mulți necredincioși, adică nemusulmani, nu este una inventată, suptă din deget în această țară. Totuși, modul în care e reflectată masacrarea caricaturiștilor de la revista Charlie Hebdo pare să sugereze anume aceasta: că niște ziariști ușuratici au provocat din plictiseală un act terorist, tulburând pacea interconfesională din Franța. 

Acum cei cu sufletul elevat și cu o stilistică aristocratică, cu reflexele lor pavloviene după fiecare atentat terorist de genul acesta ne vor propovădui, ca de obicei, teoria musulmanilor buni și a celor răi, care-și fac de râs religia cu atentatele lor murdare. Iar cei care nu sunt de acord cu teoriile lor cosmopolite, generoase, corecte politic, evident că sunt niște ignoranți, capabili doar de prejudecăți și stereotipuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu