joi, 30 septembrie 2010

Poliţia arestează protestatari pentru că nu înţelege semnificaţia cuvântului "infractor"

În loc să vorbească cu har şi graţie despre Evropa, n-ar fi mai bine ca guveranţii noştri să implementeze practicile europene în instituţiile Statului? Pentru că, oricum, odată intraţi în Europa, e puţin probabil că organele moldave de forţă, de exemplu, se vor schimba radical şi vor fi puse în serviciul cetăţenilor, nu al demnitarilor. Un exemplu concludent în acest sens ar fi chiar poliţiştii de peste Prut, europeni cum ar veni, care nu şi-au schimbat năravurile, sunt la fel de aroganţi şi arbitrari în acţiunile lor sau atitudinea faţă de cetăţeni. Sunt curios, noua conducere MAI de la Chişinău le-a dat vreun ordin subordonaţilor să nu mai agreseze participanţii la acţiuni de protest, să nu-i mai trateze ca pe infractori şi să se ocupe strict cu vânarea şi prinderea infractorilor adevăraţi? Ar fi fost un prim-pas spre dezrădăcinarea vechilor practici comuniste, care înfloresc şi după accederea la guvernare a AIE. Sau ordinele în cadrul ministerului vizat nu sunt pur şi simplu respectate de vechile cadre duşmănoase care-i sabotează intenţiile nobile prin ignorarea deliberată a politicii progresiste pro-europene? În acest caz, fie ministerul nu mai este funcţional şi trebuieşte urgent reformat, fie ministrul e impotent. MAI-ul nu este totuşi o uniune de creaţie şi angajaţii lui ar trebui să ţină cont de ordinele progresiste ale noilor guvernanţi bine-intenţionaţi, nu de aversiunile lor personale, dacă pornim de la ideea că ordinele "de sus" corespund strict cadrului juridic.

S-ar putea totuşi să existe o ruptură, o gaură în sistem. În sensul că angajaţii MAI sunt atât de limitaţi intelectual, încât nu înţeleg ce înseamnă "infractor" în accepţiunea clasică a cuvântului. De aceea, vor prefera întotdeauna să se ia de cetăţenii antipatici unui demnitar sau altul, mai ales că aceştia sunt inofensivi şi, spre deosebire de criminalii adevăraţi, nu prezintă niciun pericol pentru viaţa şi sănătatea lor.

Deci, domnule ministru Catan, când le daţi un ordin subordonaţilor dumneavoastră să nu se ia de protestatari, ci să aresteze doar bandiţi obişnuiţi, banali ori din cei înrăiţi, în serie? Sau când organizaţi nişte seminare pentru ei, ca să le explicaţi semnificaţiile termenului "infractor" şi metodele de detectare a lor?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu