vineri, 14 februarie 2014

Bananele sunt gratis la Piața Centrală?

bananeDin câte am înțeles, târgoveții care își comercializează marfa în afara Pieței Centrale nu plătesc taxe oficial, pentru că locurile respective nici nu sunt destinate pentru comerț. Pe lângă faptul că sunt încălcate normele sanitare referitoare la comercializarea unor produse, că nu sunt plătite taxe la bugetul public, acești comercianți contribuie direct (alături de cei ce au obligația să le verifice legitimația de activitate) la crearea unor structuri dubioase ce colectează taxe ilegale, mărimea cărora depinde, probabil, de poziția pe care o ocupă în sistem „inspectorii fiscali” neoficiali.

Mai jos avem un filmuleț foarte interesant, în care un polițist se apropie de niște târgoveți care-i dau niște produse, fără ca acesta să achite bani pentru ele. Apoi, întrebat de ce face asta, el susține că a plătit pentru marfă. Când? Mai înainte? Se practică schema asta la piață? Adică cel ce e obligat, în virtutea funcției pe care o deține, să verifice legalitatea comerțului în sectorul în care e desemnat să activeze, are dreptul să intre în relații de genul ăsta cu persoanele față de care ar trebui să păstreze o distanță rezonabilă?

Încerc să înțeleg cum se încheagă relația cumpărător - vânzător, dintre polițist și târgoveți. Vine polițistul dimineața la serviciu, trece pe lângă comercianți, le lasă banii pentru produse, apoi, mai târziu, vine și își ia marfa rezervată? Așa să fie? Cam complicată schema, totuși. Nu e mai simplu să plătești pe loc pentru ce procuri, nelăsând nimănui posibilitatea de a interpreta greșit lucrurile?

Acum, cel mai nostim ar fi (și nu e exclus deloc) ca justiția locală să-l considere vinovat de calomnie pe reporterul curaj.tv pentru că acesta nu a luat în calcul varianta plății în avans :) Ați văzut doar cât de înverșunat se apărau târgoveața și polițistul: ea susținea că i-a plătit, iar el se arăta nemulțumit că reporterul intimidează lumea cu camera de filmat. Asta e problema cea mai mare a unui polițist ce patrulează o zonă plină de comercianți ilegali.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu