Europenii se pare că intenţionează să schimbe criteriile de pensionare, în sensul că vârsta de pensionare se va stabili nu în conformitate cu stagiul de muncă, ci cu speranţa de viaţa. Decizia bineînţeles că nu e una favorabilă omului muncitor, dar se pare că altă soluţie nu au în condiţiile în care sistemul economic nu va supravieţui mult, dat fiind vârstele tot mai înaintate la care mor oamenii acolo la ei, datorită condiţiilor de viaţă incomparabil mai bune decât în Est, în special RM.
Sunt curios ce-o să facă acum demnitarii moldavi care pretind că se ghidează exclusiv după normele europene, dar numai atunci când vine vorba de preţuri şi tarife. Când se pune problema nivelului de trai, al salariilor, aceştia devin într-un mod miraculos surzi şi muţi. Sau găsesc motive care invalidează pretenţiile, pro-europene şi ele, ce ţin de traiul mai bun.
Deci, dacă pornim de la criteriul amintit mai sus, speranţa de viaţă, care e cea mai mică din Europa, RM ar trebui să scadă drastic vârsta de pensionare. Pentru că speranţa de viaţă pentru bărbaţii moldoveni din mediul urban e de 65 de ani (adică a ieşit la pensie şi a murit instantaneu), iar a bărbaţilor din mediul rural e de 62 de ani. Ultimii în general n-au nicio şansă să se bucure de pensie, pentru că mor cu 3 ani mai devreme. O excepţie ar fi în RM veteranii sovietici de război, care fie au fost vaccinaţi şi au imunitate împotriva morţii, fie pensiile speciale şi indemnizaţiile îi menţin în viaţă mai mult decât pe personajele din Biblie, matusalemice.
Eu cred că noua guvernare, care s-a învechit de ceva timp, va reuşi să găsească o soluţie. Pur şi simplu, nu se va mai orienta spre Europa. Mai ales că China se dezvoltă cu paşi uriaşi, a devenit recent a doua economie a lumii, care poate oferi credite fără a pune şi condiţii de democratizare etc. Să nu ne alarmăm degeaba pentru politicieni ori funcţionarii noştri isteţi şi inventivi. Ei vor găsi întotdeauana ieşire din situaţie şi nu ne vor lăsa de izbelişte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu