miercuri, 2 februarie 2011

Poliţiştii moldoveni şi Kant

Pofta poliţiştilor moldoveni pentru eufemizare e nesecată. Şi a ieşit în evidenţă, lacomă şi nesătulă, încă o dată, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV. Acolo, doi poliţişti, unul de la sindicate (Mihai Laşcu), şi altul - purtător de cuvânt al MAI (Chiril Moţpan), tot încercau să ne convingă că realitatea nu e întotdeauna aşa cum o vedem. Am înţeles: sunt ambii kantieni. Ca şi restul poliţailor moldavi. Totuşi, noi, restul muritorilor de rând, cu o percepţie mai rudimentară şi vulgară, care nu suntem doctori în drept şi filosofie, suntem tentaţi să dăm crezare unor imagini brute, neprelucrate şi neinterpretate de instanţa supremă - procurorul-divinitate.

Cum ar fi în cazul poliţistului agresor din Ungheni, tot el campion european la kickbox, care i-a frânt o coastă unui tânăr în holul comisariatului de poliţie, cu două lovituri succesive de picior, admirat de colegii săi de breaslă. Imaginile au fost întipărite de camera de luat vederi montată acolo. Deşi întâmplarea a avut loc în august şi cetăţeanul respectiv a depus plângere la procuratură, nimeni nu a fost concediat sau băgat la răcoare până acum. Se pare că infractorul s-a ales cu o mustrare aspră şi cam atât.

Vă invit să urmăriţi şi pe voi imaginile în care un poliţist agrează brutal un tânăr. Încercaţi să vă credeţi ochilor, dacă nu sunteţi adeptul idealismului subiectiv, ca Laşcu, care e predispus să creadă că lumea şi realitatea empirică ar fi doar emanaţii ale minţii nostre. Ca şi colegul său, care susţinea că poliţistul cu pricina şi-a depăşit PE UNDEVA, PE ALOCULRI atribuţiile de serviciu.



P.S. Imagini de la dezbaterile prezentate la Jurnal TV, pe marginea cazului de la Ungheni, vor apărea peste câteva ore.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu