Constantin Tănase are o viziune foarte interesantă asupra funcţiei de premier al RM, a limitelor inerente ei. Pornind de la meditaţiile lui, premierul Filat ar fi o victimă inocentă a fundamentalismului ortodox. Anume acesta din urmă se face vinovat că ministrul nostru cel mai principal a cerut scoaterea din vânzarea a cărţii "Sexul povestit celor mici". Concluzia pe care o naşte Tănase, îndemnând societatea civilă să privească corect la duşmanii adevăraţi, este că ar trebui să ne neliniştească nu atât duplicitatea premierului, cât fundamentalismul BOM, care l-a influenţat pe Filat să adopte o decizie ce l-a acoperit de ridicol.
Curioasă opinia asta, a formatorului de opinie Constantin Tănase. Până mai ieri, eram sigur că un premier, împreună cu cabinetul său de miniştri, este liber sau nu să adopte anumite decizii ce ţin de competenţa guvernului. Prin capul bisericoşilor pot trece multe gânduri şi idei, dar nimeni nu e obligat să le satisfacă instantaneu mofturile.
- Dar s-ar putea ca politicienii de la guvernare să piardă electorat, dacă nesocotesc un segment atât de important al populaţiei!
- Ei, asta e altă parte a problemei. Ţine de riscurile meseriei.
Cât mă priveşte, cred că vina îi revine în totalitate lui Filat. El e omul cu deciziile, nu fundamentaliştii, aşa că n-ar trebui să-i găsim scuze puerile. Bineînţeles că e îngrijorătoare orice manifestare de fundamentalism religios ori de alt ordin, dar atâta timp cât acesta n-are putere de decizie, pârgii şi mecanisme legale de implementare a fanatismelor religioase, adevăraţii vinovaţi sunt cei ce le satisfac mofturile, aflându-se în ipostaza care le permite să-l favorizeze, cu alura lor de democraţi pro-europeni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu