duminică, 1 decembrie 2013

Ianukovici sau Ianușescu?

maidanPe rețelele de socializare, mulți ucraineni au început să facă tot mai mult analogii între Ianukovici și Ceaușescu, numindu-l pe primul Ianușescu. Și se pare că asocierea nu e întâmplătoare. Deși în centrul Kievului s-a adunat o mare de oameni, (încă) actualul președinte ucrainean ar pregăti o baie de sânge manifestanților, dacă e să judecăm după denumirea comitetelor pe cale le încropește în grabă. Deci, nimic nu anunță o cedare a puterii pe cale pașnică.

La fel ca și Ceaușescu, și Ianukovici a flirtat o bună perioadă de timp cu Occidentul, creând speranțe false vizavi de schimbările democratice pe care le poate produce. Și dacă mai punem la socoteală luna în care au loc revoluțiile din cele două țări vecine, coincidența pare să fie una foarte mare.

Sper, totuși, ca revoluția ucrainenilor să nu fie înăbușită în sânge de un președinte care le-a trădat așteptările și care îi vrea sub călcâiul lui Putin. La urma urmelor, nici moldovenilor nu le-ar strica să aibă la Est un vecin cu aspirații democratice, că de clone rusești nu ducem lipsă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu