Un bănuit poate fi reținut în arest preventiv cel mult un an. Dacă ancheta nu reușește să identifice nicio probă ce l-ar inculpa, cel reținut este eliberat după maximum 12 luni. Dar se pare că prevederea asta nu valorează nici cât o ceapă degerată în instanțele moldo, dacă e adevărat ce susține un inculpat care ar sta deja 7 ani după gratii, deși vina nu i-a fost încă demonstrată!
Deci, în baza căror proceduri activează judecătorii moldo? Procedurile judiciare sunt în general obligatorii sau opționale? Și pentru cine au fost ele elaborate, de fapt?
Respectiv, dacă avem un astfel de sistem judecătoresc, nimeni nu e protejat de eventualitatea abuzurilor excesive ale autorităților. Fiecare poate sta închis mulți ani după gratii fără să fi comis nicio infracțiune, mai ales că nici nu e nevoie de un verdict pentru asta. Te-au închis și ești pușcăriaș sadea. Cu ce se deosebește situația asta „legală” (e vorba totuși de angajați, de clădiri speciale ale statului) de o răpire ori sechestrare operată de niște bandiți ordinari? Și într-un caz, și în altul omul e privat de libertate. Și, la fel, are parte de bătăi ritualice la fel de ilegale!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu